Сăutare:școală românească
Mihai Popșoi și omologul său britanic au semnat un Parteneriat pentru Apărare și Securitate. Luminița Odobescu: „R. Moldova are prieteni și nu este singură în fața amenințărilor” (FOTO)
Miniștri de externe ai Marii Britanii și României, au efectuat astăzi, 20 noiembrie, o vizită la Chișinău, unde s-au întâlnit cu vicepremierul Mihai Popșoi. Cu această ocazie a fost semnat un…
-
20 Noiembrie 2024 17:13
Monica Babuc, directoarea ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău: „Instituțiile românești au rolul de a valorifica și promova patrimoniul cultural național”
Directoarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Monica Babuc, afirmă că toate instituțiile românești prezente în Republica Moldova au un rol crucial, iar ICR, în mod…
-
13 August 2024 14:47
Mitropolia Basarabiei sărbătorește reușita elevilor basarabeni la Concursul „Împreună cu Hristos în viață”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, respectiv a Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei…
-
15 Aprilie 2024 16:17
Istoricul Ion Varta: Reforma agrară și învățământul gratuit și obligatoriu au avut un impact benefic în Basarabia aflată în componența României (Audio)
Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării, întrunit în ședință solemnă la Chișinău, a votat unirea Basarabiei cu România. Unirea de la 1918 a fost un amestec de circumstanțe și oportunități istorice…
-
27 Martie 2024 13:28
Istoricii din Republica Moldova, la 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România: Prin unificarea și cultivarea identității naționale ne apropiem cel mai rapid și de integrarea europeană
Un eveniment de marcare a Unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918, a fost organizat, duminică 24 martie, în sala unde acum 106 ani Sfatul Țării a votat unirea. Basarabia a fost prima care…
-
24 Martie 2024 16:11
MALURI DE PRUT | Istoricii Gheorghe și Elena Negru despre Mica Unire, amenințările Moscovei și care ar fi soluția pentru salvarea Rep. Moldova (Audio)
24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire sau Unirea Principatelor Române de la 1859, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Evenimentul de o importanță…
-
22 Ianuarie 2024 14:45
Poetul Ion Hadârcă, la aniversarea Radio România: Miraculosul Pod de Flori a fost și un pod de unde magnetice, de unde radiofonice
Radio România sărbătorește, astăzi, 95 de ani de emisie neîntreruptă. Postul public de radio rămâne reper de credibilitate pentru ascultători, iar faptul că peste 3 milioane de români aleg zilnic…
-
01 Noiembrie 2023 14:41
Mihai Țăruș: „Astăzi pictorii, dacă sunt talentați, cred că nu au nevoie de alte păreri, care pot fi riscante pentru arta lor”
Artistul plastic Mihai Țăruș se face remarcat în spațiul cultural prin predilecția pentru abstract și geometrie, formele, locul culorii și mesajul pe care îl transmit autoportretele sale. „Într-o…
-
10 Decembrie 2022 15:07
FOTO | Expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Expoziția Art Safari – Maeștrii artei românești a fost vernisată, pe 2 decembrie, la Muzeul Național al Moldovei. Expoziția este organizată în contextul marcării Zilei Naționale a României,…
-
03 Decembrie 2022 14:26
OAMENII CETĂȚII | Ion Iovcev, directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol - un firicel de floarea soarelui, răsărit în mijlocul betonului
Recent, la Biblioteca ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău a avut loc lansarea volumului autobiografic ”Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele”, semnat de Ion Iovcev. Timp de 30…
-
26 Noiembrie 2022 12:16
OAMENII CETĂȚII | Eleonora Cercavschi: Rusia a demonstrat că are putere de a lupta doar cu copiii și bătrânii
Și-a pus întreaga viața în slujba apărării și păstrării românismului în stânga Nistrului. Presiunile, persecuțiile și fărădelegile comise de așa-numitele ‘autorități transnistrene’…
-
22 Noiembrie 2022 16:30
Petru Lucaci: Scena de artă contemporană românească este într-o evoluție continuă
Scena de artă contemporană românească este într-o evoluție continuă, a afirmat președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), Petru Lucaci, în cadrul unei conferințe științifice…
-
07 Octombrie 2022 16:16
MEMORIAL BASARABEAN | Lansarea cărții „Dublu 57”, de Anatol Rurac: Tata, împreună cu un consătean, l-au dezgropat pe bunicul din groapa comună și l-au târât prin munți aproape de Afganistan, unde l-au îngropat (AUDIO)
Pictorul și scriitorul Anatol Rurac și-a lansat recent la Chișinău prima carte: Dublu 57, apărută la editura Eikon, din București, în care relatează despre destinul tatălui său și al altor consăteni…
-
25 Septembrie 2022 19:37
FOTO | Daruri din partea României pentru elevii de la gimnaziul din Dănceni
Peste o sută de elevi din clasele primare care își fac studiile la Gimnaziul ”Alexandrina Rusu” din localitatea Dănceni, Ialoveni, au primit astăzi câte un ghiozdan cu rechizite și cărți. Donația,…
-
02 Septembrie 2022 14:16
FOTO | Eleonora Cercavschi: Este dureros că de 20 de ani, de când suntem dați afară din școala din Grigoriopol, cei care au pus stăpânire pe acest teritoriu își bat joc de copii în continuare
Cei peste 200 de copii care studiază la Liceul cu predare în limba română ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, din stânga Nistrului, sunt nevoiți să facă zilnic naveta la Doroțcaia,…
-
01 Septembrie 2022 17:14
Expoziția „Grădini misterioase” a artistului plastic Vadim Crețu este vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Expoziția „Grădini misterioase” a artistului plastic Vadim Crețu este vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei timp de o lună.
-
20 Iulie 2022 18:18
DOSAR TRANSNISTREAN | Ion Iovcev: Prea mult cedăm în fața Tiraspolului. Trebuie să creăm condiții pentru aceste școli, altfel, viitorul limbii române este pus în pericol în stânga Nistrului (AUDIO)
Ion Iovcev directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol timp de 30 de ani (1992-2022), a preluat conducerea instituției la sfârșit de mai în 1992, în toiul războiului ruso-moldav. În acești…
-
06 Iunie 2022 11:02
Municipiile Strășeni din R. Moldova și Buzău din România au semnat un acord de înfrățire
Municipiile Strășeni din R. Moldova și Buzău din România au semnat un acord de înfrățire. Documentul a fost semnat de primarii Valentina Casian și Constantin Toma.
-
27 Mai 2022 09:34
Un secol de teatru românesc la Chișinău / Intrare liberă
Spectacolul radiofonic „Un secol de teatru românesc la Chișinău”, va fi prezentat astăzi la T. N. Mihai Eminescu, la ora 14.00, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, care are loc la Chișinău.…
-
16 Septembrie 2021 09:02
VIDEO/Studii în România | Informații despre universitatea din Brașov
Brașovul este centrul României. Unul dintre cele mai mari orașe ale țării, se află pe versantul nordic al Alpilor transilvăneni (Carpații Meridionali), înconjurat pe trei laturi de munți, la 170…
-
23 Iulie 2021 15:40